17. 6. 2025   |   svátek má Adolf
 

Vanilkový máslový krém základní

Název Množství a jednotka
vejce 3 ks
cukr krupice 150 g
vanilkový cukr 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
máslo 300 g
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Máslo si vytáhneme s dostatečným předstihem, potřebujeme jej změklé. Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem dáme do kastrůlku, přidáme seškrábnutý vnitřek vanilkového lusku (nemusí nutně být) a šleháme metličkou ve vodní lázni tak dlouho, až se utvoří hustý krém, hustší než pudink - asi 20-30 minut. Vychladíme - povrch krému potřeme máslem a hrnec s krémem dáme do studené vody vychladit. Změklé máslo vyšleháme, vaječný krém do něj přidáváme po lžících a pokaždé vyšleháme, jinak se může srazit. Přidáme rum podle chuti.

Tip:
Máslo s vaječným krémem míchám postaru vařečkou, když jsem šlehala elektrickým šlehačem, krém byl hodně nadýchaný - jako z obchodu.
Toto je základní vaječný máslový krém, do kterého můžeme přidat kakao, oříšky, jahodovou (nebo jinou) marmeládu, citronovou nebo pomerančovou šťávu, silnou černou kávu, strouhaný kokos, různé tresti atd. Ve všech těchto ochucených krémech vynechávám vanilkový lusk, dávám jen vanilkový cukr.


 


RECEPTY

Rybízová marmeláda

Postup: Rybíz odstopkujeme, umyjeme a rozmixujeme, kdo chce může ještě propasírovat,... zobrazit recept

RECEPTY

Kotlety na šlehačce

Postup: Kotlety (s kostí nebo bez, je to jedno) zlehka naklepeme, mírně osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Houby se zelím

Postup: Na trošce olivového oleje orestujeme na proužky nakrájenou šalotku, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí vývar

Postup: Maso a kosti omyjeme, vložíme do 1,5l studené vody, osolíme, přidáme oloupanou... zobrazit recept

RECEPTY

Hrášková omeleta

Postup: Sterilovaný hrášek necháme v cedníku okapat - na jednu porci potřebujeme 4... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Restaurace Sluníčko

Restaurace penzionu Sluníčko je nekuřácká a nabízí kvalitní kuchyni plnou...